Hoe worden ballonnen gemaakt

Waar worden ballonnen nou eigenlijk van gemaakt. Die worden van rubber gemaakt, ook wel latex genaamd. Daardoor zijn de ballonnen zo rekbaar en kun je er alles van maken. De diverse kleuren worden weer verkregen door verf toe te voegen aan het latex proces.
Het nadeel daarvan is dat sommige ballonnen sneller klappen door deze pigmenten toe te voegen. Zeker de kleur zwart is daar een goed voorbeeld van.
Wij hebben als ballonartiesten daar vaak last van en zeker als het een beetje warm weer is.
Maar aan de andere kant maakt het ook de ballonnen weer erg vrolijk als je ze in alle kleuren kunt aanbieden. je moet er toch niet aan denken dat je maar 1 kleur zou hebben, dat is saai.

Het sap ( de latex dus ) komt van de rubberboom en die groeien het meest in het land Maleisië. Als het uit de boom drupt lijkt het net melk, het heeft ook dezelfde witte kleur. Eenmaal opgevangen in emmertjes gaat het naar grote schepen waar het vervoerd word naar de ballon fabrieken. Daar gaat de latex door verschillende mallen waardoor het latex blijft plakken. Natuurlijk moet er ook een tuitje aan de ballon gemaakt worden, want anders kun je hem niet opblazen.Dan gaan de ballonnen drogen in een hele grote centrifuge. Mochten er nu afbeeldingen op de ballon gemaakt worden, dan word dat pas naderhand gedaan. Je ziet dat het een heel proces is.

En het is niet zo dat je even latex door de mal haalt en klaar. De latex druipt als het ware langs de mal en de manier waarop bepaalt eigenlijk hoe die er dan aan het eind uit gaat zien. Hangt de ballonnen mal recht naar beneden dan word de huid bovenaan dikker, waardoor je de vorm bepaald. Hangt die verticaal krijg je bijvoorbeeld een mooie rechte ballon doordat die op die manier droogt.
Loopt de latex weer naar beneden dan heeft die een gebogen vorm, dit komt weer omdat de ballon aan 1 zijde dikker is. Zo hebben ze dus eigenlijk overal wel een manier voor om te zorgen dat al die vormen ontstaan.

Nou, veel plezier met het opblazen van de ballonnen.

Ballon eend trekt worm uit de grond ( Dave Graham )

Ballon eend trekt worm uit de grond ( Dave Graham )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *